Συνολικές προβολές σελίδας

1ο ΕΠΑ.Λ. Φαρσάλων: "Βιολογική Καλλιέργεια. Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα"


Συντονιστής Εκπαιδευτικός: Πάνος Κωνσταντίνος
Παιδαγωγική Ομάδα: Μπολούτσου Ευθυμία


Γενικά: Το κύριο ζήτημα της Βιολογικής Καλλιέργειας είναι η αντικατάσταση συνθετικών χημικών ουσιών με άλλες που βρίσκονται στη φύση.  Αντί συνθετικών φυτοφαρμάκων χρησιμοποιούνται οργανικά φυτοφάρμακα ή λιπάσματα τα οποία είναι βιοδιασπώμενα και άρα δεν μένουν στο τελικό προϊόν.
 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 
Τα βιολογικά προϊόντα είναι πλουσιότερα σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Η αποφυγή χρήσης χημικών παρασκευασμάτων αναγκάζει το φυτό  να αναπτύσσει μεγαλύτερο ριζικό σύστημα. Έτσι το φυτό βρίσκει από το έδαφος περισσότερα ιχνοστοιχεία.  Ακόμα λόγω της απουσίας χημικών το φυτό χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει, έτσι έχει και περισσότερο χρόνο για να μετατρέψει τα στοιχεία που παίρνει από το έδαφος σε αμινοξέα και βιταμίνες, πολύ χρήσιμα στον ανθρώπινα οργανισμό

Πιστοποίηση: Η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων είναι απαραίτητη, μέσα από το νόμο, για τη χρήση του όρου «βιολογικό» ώστε να προστατεύεται και ελέγχεται το τελικό προϊόν. Την πιστοποίηση την εφαρμόζουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία ονομάζονται «Πιστοποιητικοί Οργανισμοί» και υπόκεινται στο Υπουργείο Γεωργίας, και για αυτό το λόγο αυξάνει περισσότερο η τιμή των βιολογικών προϊόντων.

Έλεγχος: Από τα είδη διατροφής που παράγονται στην Ε.Ε., μόνο εκείνα που φέρουν ενδείξεις σχετικά με το βιολογικό τρόπο παραγωγής έχει θεσμοθετηθεί να υπόκεινται σε καθεστώς τακτικού ελέγχου, σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας τους.
Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις μονάδες παραγωγής, εμπορίας, παρασκευής, αποθήκευσης και εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι έλεγχοι αυτοί κατατάσσονται στην αρχική επιθεώρηση ένταξης, σε εποπτικές επιθεωρήσεις (αιφνιδιαστικές επισκέψεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας), όπου πραγματοποιούνται και δειγματοληψίες προκειμένου αν ανιχνευθούν μη επιτρεπόμενες ουσίες.
   
Το Μέλλον: Η παραγωγή και η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων αυξάνει συνεχώς σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Ειδικά στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί μια πολύ απότομη αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας. Αλλά και στις ΗΠΑ τα έσοδα των πωλήσεων από προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας αυξήθηκαν από 1 δις δολάρια το 1994, σε 13 δισ. δολάρια το 2002. Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί σε μερικές πόλεις ο θεσμός της «λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων» παράλληλα με τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές. Όμως πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η βιολογική καλλιέργεια, έπειτα από 30 χρόνια ύπαρξης, βρίσκεται αυτό το καιρό σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο: Παρόλο την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικών προϊόντων την τελευταία δεκαετία, το μέλλον των μικρών και αυτόνομων αγροτών (βιολογικών ή μη) βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι δομές υποστήριξης των μικρών αγροτών έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Αντίθετα υποστηρίζονται συστήματα παραγωγής μεγάλου αριθμού προϊόντων, μέσα από μεγάλες εκτάσεις ή/και εργοστασιακή γεωργική ή κτηνοτροφική παραγωγή. Αυτό που ξέρουμε σήμερα ως «βιολογική καλλιέργεια» μπορεί να αλλάξει δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Συμπεράσματα: Η βιολογική καλλιέργεια είναι μια νέα σχετικά τακτική που έχει πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στη βιώσιμη περιβαλλοντική καλλιέργεια και χρήζει βελτίωση για να ακολουθήσει τις ανάγκες μια αειφόρου ανάπτυξης ώστε να μπορέσει να ταυτιστεί με την πράσινη γραμμή που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια κουλτούρα.
Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:
Β’ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
l  ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
l  ΚΑΡΑΝΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
l  ΛΙΑΠΠΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
l  ΝΑΣΙΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
l  ΝΤΟΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
l  ΞΥΝΟΓΑΛΑ ΕΛΕΝΗ
l  ΞΥΝΟΓΑΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
l  ΠΕΡΙΤΟΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ
l  ΧΑΝΤΑΙ ΚΡΙΣΤΙΝΑ
Γ’ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
l  ΔΗΜΑΚΟΠΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
l  ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΛΑΙΑ
l  ΚΕΡΜΕΛΙΔΗ ΕΥΔΟΚΙΑ
l  ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
l  ΜΑΛΙ ΝΤΙΕΛΑ
l  ΜΠΑΙΡΑΜΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΙΑ
l  ΝΤΟΒΑ ΒΑΙΑ
l  ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: