Συνολικές προβολές σελίδας

2ο Γυμνάσιο Λάρισας: "Θρησκευτική Γεωγραφία της Πόλης μας" Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Μπιρνάρα Παρασκευή

Παιδαγωγική Ομάδα: Θεοδωροπούλου Ιωάννα, Νικολάου Πολυξένη, Τσακιρίδου Θεανώ

Αφού μελετήσαμε το βιβλίο "Νάθαν ο σοφός" αποδώσαμε το έργο εικονογραφικά και μπορείτε να το δείτε σε ανάρτηση στο χώρο του σχολείου.

Επισκεφτήκαμε τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής κοινότητας και πήραμε συνέντευξη σχετικά με την ιστορία της και την συμπόρευση της με την κοινωνία της Λάρισας

Παράλληλα μια ομάδα πήρε συνέντευξη από μια ηλικιωμένη Ισραηλίτισσα , η όποια αφηγήθηκε την ιστορία της στα χρόνια της κατοχής , όταν την συνέλαβαν οι Γερμανικές αρχές για να τη στείλουν σε στρατόπεδο εργασίας , αλλά τους έπεισε ότι δεν είναι Εβραία και την άφησαν ελεύθερη.

Επισκεφτήκαμε την Mητρόπολη της Λάρισας όπου εκπρόσωπος της , μας μίλησε για την παρουσία της εκκλησίας στην πόλη , την ιστορία της και τον ρόλο που επιτελεί σε κοινωνικό και φιλανθρωπικό επίπεδο

Δημιουργήσαμε αφίσα στην όποια αποτυπώνεται η θρησκευτική γεωγραφία της πόλης, που είναι επίσης αναρτημένη στο χώρο του σχολείου

Επισκεφτήκαμε την πόλη της Ξάνθης στην όποια είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε εκπροσώπους της Ορθόδοξης και Μουσουλμανικής κοινότητας και να ξεναγηθούμε στα αντίστοιχα θρησκευτικά ιδρύματα.

Στην παραπάνω εκδρομή είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την αρχαία πόλη των Φιλίππων , να ακούσουμε την ιστορία της από τον κ. Μπαβέτσια και να περιηγηθούμε στο αρχαίο θέατρο όπου είδαμε από κοντά τα μέρη του θεάτρου.

Κατόπιν επισκεφτήκαμε το μουσουλμανικό τέμενος η τζαμί και ο εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας , μας μίλησε για τα βασικά στοιχεία της θρησκείας τους και τους τρόπους λατρείας. Η ξενάγηση αυτή βιντεοσκοπήθηκε και μπορεί να χρησιμεύσει ως διδακτικό υλικό.

Ακόμη επισκεφτήκαμε 2 μοναστήρια. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους τους ενώ είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική των μοναστηριών.

Στην πόλη της Ξάνθης επισκεφτήκαμε επίσης την παλιά πόλη με τα διατηρημένα κτήρια που αντιπροσωπεύουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις γειτονιές των μουσουλμάνων που αποτελούνται από μικρά ασβεστωμένα σπίτια , κολλημένα μεταξύ τους και στενούς δρόμους , σε αντίθεση με τα νεοκλασικά εντυπωσιακά σπίτια της πόλης της Ξάνθης.

Τέλος αξιοποιήσαμε το υλικό που συγκεντρώσαμε. Οργανώσαμε την παρουσίαση του σε ψηφιακή μορφή με την μέθοδο του Power Point

Δεν υπάρχουν σχόλια: