Συνολικές προβολές σελίδας

ΕΠΑΛ Αγιάς: « Τρόφιμα…..η ζωή μας»

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Τσιουμπέκα Μαριάνθη

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Α. Είμαστε μία ομάδα μαθητών και μαθητριών του 1ου ΕΠΑΛ Άγιας.
Β. Μαθητές και μαθήτριες της Β και Γ΄ Τάξης του τμήματος Γεωπονίας που στο κάλεσμα του Διευθυντού και της καθηγήτριας μας να σχηματίσουμε μία Περιβαλλοντική Ομάδα στο σχολείο κάναμε τον ελεύθερο χρόνο μας πιο δημιουργικό.
ΜΑΘΗΤΕΣ/ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ
ΤΑΞΗ Β΄ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
1.ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
2.ΒΕΙΖ ΑΝΤΕΛΙΝΑ
3.ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
5. ΓΟΥΡΓΙΩΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
6. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
7. ΛΥΤΡΑΣ ΒΑΙΟΣ
8.ΞΗΡΟΜΕΡΗΣΙΟΣ ΗΛΙΑΣ
9. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
10.ΠΕΝΙΚΗΣ ΒΑΙΟΣ
11.ΡΗΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
12.ΣΙΜΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
13.ΤΣΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
14.ΧΟΥΤΖΟΥΜΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Γ΄ ΤΑΞΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
15.ΒΛΑΧΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
16. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
17.ΓΑΡΓΑΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
18. ΓΚΟΥΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
19. ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
20.ΜΑΛΛΙΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
21.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
22.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
23. ΦΟΥΚΑΛΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ

Σκοπός μας ήταν:
-Η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα.
-Η καλλιέργεια πνεύματος ομαδικότητας και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών.
-Να εντοπίσουμε τη σχέση της διατροφής με τους οικονομικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου.
-Επικοινωνιακές σχέσεις καθηγητή -μαθητή. Ενεργή συμμετοχή όλων.
Οι στόχοι μας ήταν:
-Γνωστικοί (γνωριμία του τόπου)
-Επιστημονικοί (γνωριμία και κατανόηση ότι η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από γενετικούς ,περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες).
-Κοινωνικοί (επαφή με σχετικούς φορείς της περιοχής)
-Συμμετοχικοί (συγκρότηση ομάδων εργασίας)
-Ανάπτυξη δεξιοτήτων (ζωγραφική, φωτογραφία)
-Συναισθηματικοί σχέσεις αμοιβαιότητας και συνεργασίας)
-Στάση ζωής(αξία των συστατικών τροφών ).

Τα μέσα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήσαμε:
- Η άμεση γνώση της διατροφής με επί τόπου επισκέψεις τόσο σε διαιτολόγους όσο και με διήμερη επίσκεψη στο ΚΠΕ Άμφισσας.
- Η Μελέτη και συλλογή πληροφοριών για τα ανωτέρω από σχετική βιβλιογραφία, το διαδίκτυο και τα περιβαλλοντικά κέντρα .
- Συνεντεύξεις με επιστήμονες που μελετούν αντίστοιχα γύρω από την διατροφή – Μεσογειακή- Κρητική διατροφή, παρακολούθηση προβολών και διαλέξεων

Οι φάσεις εξέλιξης του προγράμματος:
-Συνάντηση των μελών της ομάδας (μαθητές- καθηγητές) για ενημέρωση στο θέμα.
-Καθορισμός ομάδων για επί μέρους πληροφορίες.
-Καλλιτεχνικοί απόδοση ενοτήτων του θέματος.
-Παρακολούθηση πορείας εργασιών.
-Οργάνωση και πραγματοποίηση επίσκεψης στο ΚΠΕ Άμφισσας.
-Συγκέντρωση όλου του υλικού, τακτοποίηση, έκδοση φυλλαδίου.
-Επεξεργασία και σύνθεση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν και έκδοση συγκεκριμένου φυλλαδίου.
-Παρουσίαση της εργασίας της περιβαλλοντικής ομάδας στους καθηγητές και στους μαθητές του σχολείου.

Οι δραστηριότητες μας για την υλοποίηση του προγράμματος:
Παρακολούθηση προβολής βιντεοταινιών, επίσκεψη στο ΚΠΕ Άμφισσας .
Οι ομάδες εργασίας ήταν:
1η ομάδα
Βέιζ Ανζελίνα
Γουργιώτη Δέσποινα
Ζαφειρίου Παναγιώτα
Χουτζούμη Δέσποινα
2η ομάδα
Γεωργουλάκος Γεώργιος
Γιαννακός Νικόλαος
Ξηρομερήσιος Ηλίας
Πενίκης Βάϊος
Σιμούλης Ιωάννης
3η ομάδα
Αμπελακιώτης Θεόδωρος
Λύτρας Βάϊος
Παναγιώτου Απόστολος
Ρήγας Αλέξανδρος
Τσανάς Κωνσταντίνος
4η ομάδα
Βλάχος Θεόδωρος
Γκούμας Γεώργιος
Παπαχρήστος Ευάγγελος
Παναγιώτου Αχιλλέας
Φουκαλάς Χαρίλαος
5η ομάδα
Γιαννακού Δήμητρα
Γαργάλα Βασιλική
Καράτζιου Γεωργία
Μαλλιαρογιάννη Βασιλεία

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αν καλούσαμε στις μέρες μας σε ένα γεύμα κάποιους αρχαίους όπως το ..Ηρόδοτο, τον Ηρακλή ή τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τρομάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των εδεσμάτων που προσφέραμε. Εξαιτίας του ότι δεκάδες από τις σημερινές τροφές εντελώς άγνωστες στους αρχαίους Έλληνες, όπως η πατάτα βασικότερα είδη της σημερινής διατροφής έγινε γνωστή στους Ευρωπαίους το 1530 και οι Έλληνες γεύτηκαν τη νοστιμιά της αργότερα, το 1832.
Άγνωστα ακόμη ήταν στους προγόνους μας και γενικά στους Μεσογεια - κούς λαούς, το ρύζι, η ζάχαρη, το καλαμπόκι, ο καφές, οι ντομάτες και τα λαχανικά, τα πορτοκάλια, λεμόνια ποτά, τα ζυμαρικά και ένα πλήθος από διάφορα αγαθά, που υπάρχουν σήμερα στις αγορές μας. Παρόλες τις ελλείψεις βασικών αγαθών , οι αρχαίοι Έλληνες ήταν καλοφαγάδες. Στα συμπόσιά τους τα τραπέζια ήταν βαρυφορτωμένα και το κρασί έρεε άφθονο. Σε ένα πλούσιο δείπνο (περίπου τον 5ο π.Χ. αιώνα) μπορούσε κανείς να δει τυρί της Αχαϊας, «αίθοπα οίνο» από τη Χίο και τη Λέσβο, θαλασσινά από τις πλούσιες ακτές της Εύβοιας, δαμάσκηνα από τη Δαμασκό της Συρίας, κριθαρένιο ψωμί από την Πύλο, φάβα ή ζωμό από μπάμιες, τηγανίτες βουτηγμένες στο λάδι και γαρνιρισμένες με μέλι, τυρί αλογίσιο, που έτρωγαν μόνο οι «πολεμοχαρείς», βραστούς βολβούς, ραπανάκια για να φεύγει το μεθύσι και βέβαια τις πίτες της Πόλης, παραγεμισμένες με τυρί, μέλι και διάφορα «νωγαλεύματα».
Όλα αυτά τα εδέσματα της Αρχαίας Ελλάδας και ο «τρόπος» διατροφής των αρχαίων Ελλήνων προσελκύουν αρκετούς ανθρώπους της εποχής μας να αναζητούν λεπτομέρειες για την καθημερινή τροφή αρχαίων Ελλήνων.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τις διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων χαρακτηρίζει η λιτότητα , κάτι που δείχνει τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η Ελληνική γεωργική δραστηριότητα.
Θεμέλιο του ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα », δηλαδή σιτάρι, λάδι και κρασί.
Το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα καρυκεύματα, τα όσπρια, τα δημητριακά και τα κρέατα και βέβαια το ψάρι αποτελούσαν τα κυρίαρχα συστατικά της διατροφής.
Ξεκινώντας από το πρωινό το οποίο ονομαζόταν συνήθως «άριστον» αποτελούνταν από ψωμί ( μάζα από κριθάρι για το λαό «άρτο» από σιτάρι για τους πλουσίους), βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί. Συνηθισμένες πρωινές τροφές ήταν επίσης τα ξερά σύκα ,τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι ξηροί καρποί. Το πρωινό ρόφημα ήταν ο «κυκέων» ένα μείγμα κρασιού τριμμένου τυριού και κριθάλευρο, το γάλα συνήθως κατσικίσιο καθώς και ένα είδος υδρομελιού που το έφτιαχναν από χλιαρό νερό και μέλι. Συνεχίζοντας τα γεύματα , που συνήθως ήταν μόνο δύο, το πρώτο αποτελούνταν από ψάρια, όσπρια ή πρόχειρα φαγητά όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηροί καρποί και φρούτα.
Το βραδινό το οποίο αποτελούσε και το κύριο γεύμα ήταν αυτό του συμποσίου και της φιλικής συντροφιάς διότι στους Αρχαίους Έλληνες δεν άρεσε να τρώνε μόνοι τους, καθώς έλεγαν ότι το να τρώει κανείς μόνος δεν σημαίνει ότι γευματίζει αλλά ότι απλά γεμίζει το στομάχι του.
Στο πρώτο μέρος του γεύματος σέρβιραν χορταστικά φαγητά και ειδικά ψάρια και πουλερικά. Έτρωγαν σχετικά λίγο κρέας. Τα χορταρικά τα σέρβιραν με μια σάλτσα φτιαγμένη από λάδι, ξύδι και μέλι.. Σε αυτό το μέρος του φαγητού δεν έπιναν κρασί, οι Αθηναίοι προτιμούσαν να πίνουν κρασί μετά το φαγητό. Άλλωστε το κρασί μπορούσε να αντικαταστήσει το φαγητό αν ήταν ανακατεμένο με κριθάρι, αλεύρι και τριφτό τυρί του κυκεώνα, δηλαδή όπως αναφέραμε.
Σαν επιδόρπιο σέρβιραν νωπούς και ξηρούς καρπούς ,αλατισμένα αμύγδαλα τυρί, σκόρδα, κρεμμύδια, γλυκές και αλμυρές πίτες. Αυτές οι πίτες ήταν φτιαγμένες από μέλι, τυρί και λάδι. Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το φαγητό που ονομαζόταν « μυτλωτός » , μια πίτα με τυρί ανακατεμένο με μέλι και σκόρδα. Τότε έπιναν κρασί γλυκό και αρωματικό , που είχε τη μυρωδιά των λουλουδιών. Το κρασί το ανακάτευαν σε αναλογία 2 μέρη νερό και 1 μέρος κρασί ή 3 μέρη νερό και 1 μέρος κρασί. Το κρασί που ήταν ανακατεμένο με 3 μέρη νερό θεωρούνταν πολύ αδύναμο και το λέγανε «ποτό για τα βατράχια ». Το καλοκαίρι το κρασί το ανακάτευαν με πάγο που έφερναν από τα βουνά και το διατηρούσαν σε άχυρα και κουρέλια.
Η βασική τροφή των φτωχών ήταν το κριθάρι, ζωμός από κριθάρι, πίτες με κριθάλευρο και κρίθινα ψωμιά.
Τους άρεζαν οι πηχτοί ζωμοί με μπιζέλια ή φακές ,το κρέας και το άσπρο ψωμί σπάνια εμφανίζονταν στο τραπέζι των φτωχών. Αντίθετα οι φτωχοί έτρωγαν πολλά αλατισμένα ψάρια που τα έφερναν από τον Εύξεινο Πόντο . Έπιναν φτηνό κρασί νερωμένο αλλά συνήθως έμεναν ευχαριστημένοι μόνο με το νερό. Οι Σπαρτιάτες τρέφονταν με τις πιο πρωτόγονες και τις πιο χοντρές τροφές με έναν παχύ χυλό από μπιζέλια το ζωμό, που ήταν το φαγητό που προτιμούσαν. Τα συσσίτια των Σπαρτιατών αποτελούνταν από το μελανό ζωμό, βραστό χοιρινό κρέας, κρασί, γλυκιά πίτα και ζουμί από βρώμη. Τα δάχτυλα τα σκούπιζαν με τα ψίχουλα του ψωμιού όλοι οι Αρχαίοι Έλληνες όπως επίσης δεν χρησιμοποιούσαν πιρούνια και μαχαίρια. Κουτάλια είχαν αλλά προτιμούσαν να τα αντικαταστήσουν με μια κόρα ψωμί. Το φαγητό το έπιαναν με τα χέρια. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε παρά τις ελλείψεις των βασικών αγαθών οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν καλοφαγάδες και στα συμπόσια τους τα τραπέζια τους ήταν βαρυφορτωμένα και το κρασί ερεε άφθονο .

ΑΠΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ
Όταν η υγεία επηρεάζει την καθημερινότητα μας, τότε ή διατροφή που επηρεάζει την ψυχοσωματική μας ευεξία είναι και το ζητούμενο.
Στην Παλαιά Διαθήκη και στον μύθο του Αδάμ και της Εύας, παρουσιάζεται ξεκάθαρα σε έναν ευφυή νου , η εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη γη από την εμφάνιση του πρώτου ανθρώπου (Αδάμ) μέχρι και την εξέλιξη τάισε αρσενικό και θηλυκό (Αδάμ και Εύα), από την εποχή που ο πλανήτης ήταν το βασίλειο των φυτών (Εδέμ) μιας εύκρατης εποχής μέχρι και την εποχή των παγετώνων(εκδίωξη από τον παράδεισο)όπου ο άνθρωπος αναγκάστηκε να καταναλώσει οποιαδήποτε τροφή( το κρέας και τα παράγωγα του) για να επιζήσει .
Όπως είπε ο πατέρας της Κλασσικής Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, « η τροφή μας είναι το φάρμακο μας αλλά και το φαρμάκι μας .»
Μεγάλο ρόλο στην παραπλάνηση με σκοπό το κέρδος σε όλη αυτήν την παραφιλολογία μιας καλής ή καλύτερης διατροφής παίζει και η Νέα Πειραματική Ιατρική, δηλαδή αυτή που εξασκείται σήμερα και αυτό προσδιορίζεται ως Κλασσική.. Με το πέρασμα των αιώνων ο άνθρωπος πέρασε μέσα από τις κλιματικές αλλαγές αλώβητος μεν αλλά κουβα- λώντας μαζί τους συνήθειες διατροφικές που εκφυλίζουν το σώμα τους αλλά και την νοητική τους διαύγεια σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο προσδόκιμο ζωής που θα του αναλογούσε.
Σε μια εποχή που το κλίμα στον πλανήτη μας επιτρέπει την άφθονη παραγωγή οπωρολαχανικών, καρπών και φρούτων είναι εύκολο να επιστρέψουμε στις διατροφικές συνήθειες της φύσης μας, καλυτερεύοντας την υγεία μας, την διάθεση μας αλλά και την νοητική μας διαύγεια, επιστρέφοντας σε μια πράσινη ανάπτυξη και προστατεύοντας τον πλανήτη μας από την απίστευτη καταστροφή του όζοντος με την αλόγιστη παραγωγή και κατανάλωση θαλασσινών, αμνοεριφίων, βοοειδών και λοιπών ζώων καθώς και των παραγώγων τους.
Απλές διατροφικές, υγιεινές συνήθειες για μια ζωή γεμάτη υγεία και ένα σπινθηροβόλο αειθαλές πνεύμα:
- Άφθονη κατανάλωση κατανάλωση καθαρού τρεχούμενου νερού
-Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ΜΟΝΟ εποχής και όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εποχή τους!
-Ωμούς ξηρούς καρπούς κατά προτίμηση μουλιασμένων για μερικές ώρες
-Βολβούς όλων των ειδών, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, παντζάρι, πατάτα κ.α
-Διατροφή πλούσια αλκαλική και ελάχιστα όξινη.
-Διατροφή απαλλαγμένη από αλκοολούχα ποτά.
-Διατροφή απαλλαγμένη από καφέ και παράγωγα του.
-Διατροφή πλούσια σε ωμές τροφές( η αναλογία πρέπει να ει ναι τουλάχιστον 2 προς 1, όπου 2 οι ωμές τροφές και 1 οι ψημένες.
-Χρήση ατμού ή φούρνου για τις τροφές που θέλουμε να μαγειρέψουμε.
-Διατροφή απαλλαγμένη από επεξεργασμένες τροφές.
-Περιοδικά διαστήματα υδρομελόπωσης. Μια φορά την εβδομάδα ή 3 συνεχόμενες ημέρες ανά μήνα πίνουμε μόνο χλιαρό νερό με μέλι (αναλογία 1 κουταλιά μέλι σε ενάμιση λίτρο νερό) καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας.
-Υποκλυσμοί για ένα υγιές και καθαρό έντερο.
-Μάλαξη με βεντούζες.
-Υδρόλουτρα και Ιαματικά λουτρά.
-Καθημερινή ολιγόλεπτη άσκηση.
-Εβδομαδιαία απόδραση στην φύση.
-Πολύ γέλιο!!!

Μια εύκολη αρχή που θα βοηθήσει να προσδιορίζει το καλόν μιας τροφής είναι να γνωρίζουμε ότι ο,τι είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο και την υγεία του μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα ωμό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΤΡΟΦΗ
Διατροφή, είναι ο κλάδος της υγείας που ασχολείται με τη μελέτη της τροφής.
Διατροφικό ισοζύγιο είναι η αρμονική συμμετοχή των βασικών θρεπτι-κών συστατικών ή στοιχείων στο διαιτολόγιο του ανθρώπου όπου δια-σφαλίζει την κάλυψη όλων των αναγκών και τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η τροφή για τον άνθρωπο χρειάζεται για να:
1.Παραχθεί η απαραίτητη θερμότητα, .ώστε να διατηρείται μια σταθερή θερμοκρασία σώματος.
2.Αυξάνει αλλά και βοηθά το άτομο σε: (ύψος- ανάπτυξη εγκεφάλου –ρύθμιση νευρικού συστήματος- καρδιακή λειτουργία κλπ).
3.Διατηρεί, αλλά και ανανεώνει τους ιστούς του σώματος.
Οι ανάγκες του ατόμου για ενέργεια, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι:
- Το φύλο
- Η ηλικία
- Η φυσική δραστηριότητα
- Η καταγωγή
- Ο περιβάλλον χώρος
- Κάποια ασθένεια κ.λπ.
Έτσι λοιπόν, όπως και το αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη για να λειτουργήσει(ενέργεια),έτσι και ο άνθρωπος χρειάζεται τροφή , ακόμα και στον ύπνο. Αυτό γιατί λειτουργούν όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η καρδιά, οι νεφροί κλπ.
Όλες οι τροφές, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά η κύρια παραγωγή ενέργειας λαμβάνεται από τα μακρό-θρεπτικά συστατικά, δηλαδή τους υδατάνθρακες , πρωτεϊνες και τα λιπαρά. Η ενέργεια που παράγεται από τις τροφές, ελευθερώνεται σιγά- σιγά στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ελέγχεται από τα ένζυμα.
Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες. Όλα αυτά ισχύουν επειδή μέσω της διατροφής, λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά αλλά και το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του. Δεν είναι λίγα όμως και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε πολλά άτομα και έχουν να κάνουν με την διατροφή και την θρέψη. Αυτά μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική ή ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.
Ακόμη υπάρχουν αρκετές ασθένειες όπου είτε εμφανίζονται είτε επιδεινώνονται λόγω της κακής διατροφής και μπορούν να προληφθούν ή να βελτιωθούν με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Τα Θρεπτικά συστατικά των τροφίμων είναι επτά (7).:
1.Πρωτείνες
2.Βιταμίνες
3.Λίπη
4.Υδατάνθρακες
5.Νερό
6.Μέταλλα
7.Φυτικές ίνες
Όλα τα παραπάνω, χρειάζονται σε ποσότητες, ανάλογες για τον καθένα μας, ενώ έχουν βγει και οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψή τους.
Κάθε άνθρωπος σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει, θα πρέπει να καταναλώνει και τα ανάλογα ποσά ενέργειας, για να διατηρεί την υγεία του, αλλά και τα κιλά του σε καλό επίπεδο. Θα πρέπει να μπουν σε μια τάξη και να συνδυαστούν έτσι ώστε η τροφή που θα καταναλώνουμε, νάναι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Η ποικιλία είναι μια αρχή, για να γίνει ένα διαιτολόγιο πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το μέτρο, είναι αυτό που χρειάζεται για να μην το παρακάνουμε. Ενώ τα πέντε (5) γεύματα τη μέρα, θα μας δώσουν με τη σειρά τους την σωστή πρόταση για να μπούμε στον δρόμο της υγιεινής διατροφής. Εάν έχουμε αμφιβολίες για την κάλυψη των αναγκών μας, αν θέλουμε να χάσουμε, να βάλουμε βάρος, ή να διατηρηθούμε υγιείς, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, ο οποίος και θα μας κατευθύνει, αφού το αντικείμενό του είναι η διατροφή, μέσω της τροφής.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Για μια σωστή και υγιεινή διατροφή πρέπει να προσέχουμε :
- Τι τρώμε,
- Πως τρώμε,
- Πόσο τρώμε και
- Κάθε πότε τρώμε.
1.Τρώμε πάντοτε καθιστοί στο τραπέζι.
2.Κάθε μέρα τρώμε πρωινό.
3.Τρώμε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και συντροφικότητας.
4.Τρώμε αργά.
5.Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ταυτόχρονα με τα γεύματα.
6.Αποφεύγουμε τα αεριούχα αναψυκτικά.
7.Τρώμε «Μεσογειακά», δηλαδή προτιμάμε λαδερά φαγητά, λαχανικά, όσπρια, σούπες, ψωμί.
8.Παίρνουμε κολατσιό στο σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουμε «έτοιμα» παρασκευάσματα του κυλικείου.
9.Τρώμε τακτικά ψάρι.
10.Τρώμε άφθονα φρέσκα λαχανικά εποχής.
11.Τρώμε φρούτα που είναι σύμμαχοι της υγείας.
12.Προτιμάμε ψωμί και φρυγανιές ολικής άλεσης.
13.Κάθε μέρα πίνουμε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό.
14.Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.
15.Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν.
16.Προτιμάμε το ελαιόλαδο στα φαγητά μας, κατά προτίμηση ωμό.
17.Προτιμάμε τα κρέατα και τα ψάρια ψητά ή βραστά χωρίς λάδι και πέτσα.
18.Προτιμάμε τα light γαλακτοκομικά προϊόντα.
19.Δεν τρώμε τηγανητά
20.Αποφεύγουμε πίτσες, γλυκά, σάλτσες, γύρους , πίτες και γενικά φαγητά και γλυκά σύνθετα και πλούσια σε λιπαρά.
21.Όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό παραλείπουμε κάποιο γεύμα από το διαιτολόγιο μας.
22.Οι μερίδες Υδατανθράκων που καταναλώνουμε να είναι φτωχές όχι όμως ανύπαρκτες.
23.Καθημερινα χρησιμοποιούμε ένα καλό συμπλήρωμα πολυβιταμινών και μετάλλων ειδικά αν καταναλώνεται κάτω από 1000 θερμίδες/ημέρα.
24.Μοιράζουμε την τροφή σε μικρά και πολλά γεύματα για να μην πεινάμε και να ενεργοποιήσουμε συχνά τον μεταβολισμό μας.
25.Να μην τρώμε ξηρούς καρπούς.
26.Συνδιάζουμε την υγιεινή διατροφή με την άσκηση.
27.Κάνουμε την υγιεινή διατροφή βίωμα. Δεν την θεωρούμε προσωρινή.

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΑ ΠΛΕΓΜΑΤΑ
Σε ένα οικοσύστημα μια σημαντική παράμετρος είναι η βιοποικιλότητα. Όσο περισσότερα είδη υπάρχουν στο σύστημα που μελετούμε, τόσο πιο σταθερό είναι. Γίνεται αυτό επειδή υπάρχουν πολλά είδη οργανισμών, δημιουργούνται πολλές τροφικές σχέσεις μεταξύ των ειδών. Το ποιος τρώει ποιόν σε ένα οικοσύστημα απεικονίζεται με τις τροφικές αλυσίδες και τα τροφικά πλέγματα. Οι τροφικές αλυσίδες είναι μια σειρά οργανισμών όπου ο κάθε ένας αποτελεί την τροφή του επόμενου, ενώ τα τροφικά πλέγματα απεικονίζουν πόσο πολύπλοκες είναι οι τροφικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των οργανισμών σε μια βιοκοινότητα Τα φυτά, τα φυτοφάγα ζώα και τα σαρκοφάγα ζώα δημιουργούν έτσι μια αλυσίδα τροφής, την λεγόμενη τροφική αλυσίδα.
Στο φυσικό περιβάλλον διαπιστώνουμε ότι τα φυτά είναι περισσότερα από τα φυτοφάγα ζώα που και αυτά με τη σειρά τους είναι περισσότερα από τα σαρκοφάγα ζώα. Έτσι μπορούμε να απεικονίσουμε τη σχέση αυτή με μια πυραμίδα, που την ονομάζουμε τροφική πυραμίδα
Είναι γνωστό ότι τα φυτά βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας και ανεβαίνοντας προς την κορυφή συναντάμε τα φυτοφάγα πρώτα και τα σαρκοφάγα ζώα στην κορυφή
Οι τροφικές αλυσίδες και οι τροφικές πυραμίδες είναι πολύ απλές μορφές απεικόνισης των τροφικών σχέσεων. Μεγάλο μειονέκτημα στις τροφικές αλυσίδες είναι ότι ένας οργανισμός τρέφεται μόνο από ένα είδος τροφής. Παρακάτω τροφική αλυσίδα βλέπουμε ότι το φίδι τρέφεται μόνο από ακρίδες και το γεράκι μόνο από φίδια.
Δεν μπορεί όμως αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Και επειδή κάθε οργανισμός μπορεί να τρέφεται από περισσότερα είδη τροφής και επομένως να ανήκει σε πολλές τροφικές αλυσίδες, για αυτό η απεικόνιση των τροφικών σχέσεων των οργανισμών στο οικοσύστημα είναι πιο σωστή και πιο πειστική στα τροφικά πλέγματα που δείχνουν πολύ περισσότερες τροφικές σχέσεις.
Οι λειτουργίες που ασκούν οι διάφοροι οργανισμοί φυτά, ζώα, μύκητες και μικροοργανισμοί είναι:
-Μέσω της φωτοσύνθεσης τα χλωροφυλλούχα φυτά, οι παραγωγοί του συστήματος, δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το νερό και θρεπτικά στοιχεία πτωχά σε ενέργεια από το έδαφος και δημιουργούν πολύπλοκες, πλούσιες σε ενέργεια οργανικές ουσίες, οι οποίες αποτελούν τη βάση των τροφικών αλυσίδων, ενώ παράλληλα αποδίδουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.
-Μια ομάδα μικροβίων και ακτινομυκήτων, τα ριζόβια, μετατρέπουν το άζωτο της ατμόσφαιρας σε μια μορφή προσλήψιμη από τα φυτά.
-Το φυτοπλαγκτόν αποτελεί τη βάση για τις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες και βοηθά με την προσρόφηση CO2και από- δόση Ο2 στη ρύθμιση του παγκόσμιου ατμοσφαιρικού κύκλου.
-Μύκητες , βακτήρια, σαπρόφυτα και νεκροφάγοι οργανισμοί αποσυνθέτουν και ανακυκλώνουν τη νεκρομάζα και αποτελούν τους «αποσυνθέτες» του συστήματος.
-Φυτοφάγα ζώα και σαρκοβόρα ζώα αποτελούν τους καταναλωτές του συστήματος και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των παραγωγών(φυτών), των φυτοφάγων ζώων(καταναλωτών πρώτου βαθμού) και των σαρκοφάγων(καταναλωτών δεύτερου βαθμού).

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ
1.ΛΥΚΟΣ -- ΠΡΟΒΑΤΑ -------- ΧΟΡΤΑ
2.ΑΕΤΟΣ ------- ΚΟΥΝΕΛΙΑ ……. ΚΑΡΟΤΑ
3.ΑΕΤΟΣ …….. ΦΙΔΙ ………… ΝΥΦΙΤΣΑ
4.ΒΑΤΡΑΧΟΣ ……. ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ …. ΓΥΡΗ
5.ΓΑΤΑ ------------- ΦΙΔΙ ------------------ ΠΟΝΤΙΚΙ
6.ΛΙΟΝΤΑΡΙ --------- ΖΕΡΒΑ ------ ΧΟΡΤΑ
7.ΠΙΝΓΚΟΥΙΝΟΙ ----- ΨΑΡΙΑ -------------- ΦΥΚΙΑ
8.ΤΙΓΡΙΣ -------------- ΠΡΟΒΑΤΑ ----------- ΧΟΡΤΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χαρακτηρίζεται η διατροφή των χωρών από την Ισπανία μέχρι την Αίγυπτο και από τη Νότια Γαλλία μέχρι το Μαρόκο, για το λόγο αυτό δεν έχουμε μια Μεσογειακή κουζίνα, αλλά πολλές και διαφορετικές εθνικές κουζίνες, όπου μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Εξέχουσα θέση κατέχει η Ελληνική κουζίνα, με ιδιαίτερη την Κρητική.
Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής είναι:
-Άφθονες φυτικές ίνες.
-Το ελαιόλαδο ως κύρια και μόνη πηγή λιπαρών,
-Μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριού, πουλερικών, γαλακτοκομικών και αυγών.
-Μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος,
-Κρασί με μέτρο, την ώρα των γευμάτων.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η Μεσογειακή διατροφή είναι πιο υγιεινή από την διατροφή άλλων χωρών επειδή προσφέρει στον οργανισμό ένα πλούσιο αντιοξειδωτικών ουσιών.
Τα πλεονεκτήματα είναι:
-Είναι υγιεινή χωρίς να είναι βαρετή και έλεγχο σωματικού βάρους.
-Έχει ποικιλία,
-Μείωση καρδιοαγγειακών περιστατικών.
-Προστατεύει από την πτώση εγκεφαλικών λειτουργικών μνήμης και ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας.
- Έχει αντιγηραντική δράση.
- Μείωση της αρτηριοσκλήρυνσης.
-Θετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό της γλυκόζης και λιπιδίων σε ασθένειες διαβήτη τύπου 2.

ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, ακόμη και όταν θεωρείται υγιεινή, οδηγεί στην αύξηση του βάρους. Βλέπουμε ότι και στην Μεσογειακή διατροφή πρέπει να τηρείται το ρητό: «Πάν μέτρο άριστον». Τα λάθη της διατροφής είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λαδιού, ψωμιού και ζυμαρικών, καθώς και ο συνδυασμός τους.
«Μυστικό» της μακροζωίας των μεσογειακών λαών και ιδιαιτέρως των Κρητικών είναι η απλή και λιτή διατροφή τους και η εργασία στην ύπαιθρο.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ
Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής απεικονίζεται σχηματικά με την αντίστοιχη Διατροφική Πυραμίδα.
Η πυραμίδα αυτή χωρίζεται σε τρία επίπεδα:
Η ποσότητα που καταναλώνουμε είναι ανάλογα με την ηλικία μας, το ύψος, το φύλο, και το βαθμό της δραστηριότητας τους κάθε ατόμου. Έτσι ρυθμίζουμε τη διατροφή μας σε πέντε(5) γεύματα:
-πρωινό
-δεκατιανό
-μεσημεριανό
-απογευματινό και
-βραδινό.
Οποιαδήποτε ποσότητα υπερβαίνει τις θερμίδες που χρειαζόμαστε θα αυξήσει το βάρος και λιγότερες θερμίδες θα μειώσουν το βάρος.
Η βάση της πυραμίδας έχει τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Η Μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση πολλών φυτικών προϊόντων, όπως δημητριακά, προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους.
Στο κέντρο είναι τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται μερικές φορές /εβδομάδα: λευκά κρέατα και ψάρια και θαλασσινά σε μέτριες ποσότητες. Το αλάτι το χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες και να αναδεικνύουμε την γεύση με τη χρήση αρωματικών φυτών και μπαχαρικών.
Στην κορυφή βρίσκεται το κόκκινο κρέας, δηλαδή μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό που πρέπει να καταναλώνονται περίπου 1 φορά ανά 10 ημέρες.
Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να περιγραφεί ακόμη και με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
-Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί).
-Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα.
-Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.
-Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.
-Κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες.
-Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες.
Συμπληρωματικό μέρος της Μεσογειακής Διατροφής είναι η τακτική άσκηση(αθλητισμός, γυμναστική ή οποιασδήποτε μορφής κίνηση).
Το 2010 η ΟΥΝΕΣΚΟ συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Μαρόκο.

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η παραδοσιακή Κρητική διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη, όπως έδειξε η μελέτη των επτά(7) χωρών που άρχισε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από αυτή την μελέτη , που περιλάμβανε τη διαχρονική παρακολούθηση μιας ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης, έδειξε ότι αυτός ο πληθυσμός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι το 1991, ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ηλικιωμένων κατά το 31ο έτος της μελέτης, οι επιζώντες στην Κρήτη ήταν το 50% περίπου του αρχικού πληθυσμού, ενώ στη Φινλανδία δεν υπήρχαν επιζώντες.
Η άριστη υγεία και η μακροζωία των Κρητικών αποδίδεται στην παραδοσιακή διατροφή τους. Αυτή η διατροφή ήταν απλή και περιελάμβανε κυρίως ελαιόλαδο που έδινε το ένα τρίτο περίπου της ημερήσιας ενέργειας σε κάθε άτομο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας προέρχεται από δημητριακά, κυρίως ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και σπανιότερα από αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι και λίγο κόκκινο κρασί σε κάθε γεύμα. Η απλή αυτή παραδοσιακή δίαιτα της Κρήτης έχει αλλοιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως από τις νεότερες γενεές. Τα αποτελέσματα είναι πολύ δυσάρεστα για την υγεία του πληθυσμού και οι πρόωροι θάνατοι από εμφράγματα και κακοήθη νεοπλάσματα έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις.
Με βάση, λοιπόν, τα σημερινά δεδομένα συνιστάται την επιστροφή στην παραδοσιακή δίαιτα των Κρητών με κύρια έμφαση στην περιορισμένη σε ποσότητα και συχνότητα χρήσης κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων. Αντίθετα τα δημητριακά(κυρίως ψωμί), όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 85% του καθημερινού διαιτολογίου μας.
Το ελαιόλαδο σε αντίθεση με τα σπορέλαια, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζουν την HDL χοληστερόλη η οποία προστατεύει από την αθηροσκλήρωση. Το ελαιόλαδο περιέχει επιπλέον μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Ενδιαφέρον είναι ότι η σύνθεση του ελαιολάδου σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με εκείνη του λίπους του μητρικού γάλακτος..

Β. ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ομάδα 1η : Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Αντιπροσωπευτικές τροφές είναι:
-γάλα
-τυρί
-γιαούρτι
Η ομάδα του γάλακτος και των προϊόντων του δίνουν στον οργανισμό υψηλής θρεπτικής αξίας:
-πρωτεΐνες,
-ασβέστιο,
-φώσφορο,
-βιταμίνες,
-ανόργανα άλατα και
-ιχνοστοιχεία.

Ομάδα 2η : Φρούτα και Χορταρικά.
Αντιπροσωπευτικές τροφές είναι όλα τα φρούτα και όλα τα λαχανικά/φρέσκα μυρωδικά.
Οι ιδιότητες των λαχανικών και των φρούτων είναι:
Α. δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά.
Β. αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών.
Γ. σημαντική πηγή βιταμινών.
Δ. έχουν υψηλό βαθμό κορεσμού, δηλαδή νιώθεις άμεσα γεμάτο το στομάχι και το αίσθημα αυτό διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα.
Ε. σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμών από τη φθορά.
Ομάδα 3η : Δημητριακά και Ψωμί.
Αντιπροσωπευτικές τροφές είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και η πατάτα.
Οι τροφές αυτής της ομάδας τις ονομάζουμε αμυλούχες τροφές και είναι σημαντικές γιατί συνθέτουν υδατανθράκων, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών ή διαιτητικών ινών και πρωτεϊνών σε μικρότερες ποσότητες, ανάλογα με το τρόφιμο.

Ομάδα 4η: Κρέας – Ψάρι –Όσπρια.
Αντιπροσωπεύει το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το αυγό, τα ψάρια και τα θαλασσινά καθώς και τα όσπρια.
Το κρέας είναι σημαντική πηγή:
- Πρωτεϊνών
-μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σίδηρος, μαγνήσιο και ψευδάργυρος
-βιταμινών του συμπλέγματος Β.
-των ανεπιθύμητων κορεσμένων λιπιδίων.
-χοληστερόλης, η οποία συνοδεύει το ζωικό λίπος.
Το ψάρι και τα θαλασσινά αποτελούν:
-πολύ καλή πηγή πρωτεϊνης.
-πολύ καλή πηγή μετάλλων/ιχνοστοιχείων, όπως ιωδίου.
-τροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Το αυγό περιέχει:
-άριστης ποιότητας πρωτεϊνη
-σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και των βιταμινών Α, Ε και Κ, Μετάλλων και Ιχνοστοιχείων.
-χοληστερόλη, η οποία όμως δεν ανεβάζει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα.
Τα όσπρια ανήκουν στην ομάδα κρέατος-ψαριού, κυρίως γιατί περιέχουν πρωτείνη που μοιάζει σε ποιότητα με αυτή των τροφών ζωικής προέλευσης, αλλά και γιατί αποτελούν πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Πλεονεκτούν από τις υπόλοιπες τροφές της ομάδας αυτής στα:
-πλούσιες σε άμυλο,
-περιέχουν φυτικές ή διαιτητικές ίνες,
-είναι φτωχά σε λιπίδια
ενώ περιέχουν πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Ομάδα 5η : Λίπη –έλαια.
Αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη λαδιού, το βούτυρο, μαγιονέζα και σάλτσες για σαλάτες με υψηλή συγκέντρωση λιπιδίων, η μαργαρίνη και οι ξηροί καρποί. Τα θρεπτικά χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας είναι:
-περιέχει λιπαρά οξέα,
-περιέχει τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D,Ε και Κ.
-Έχει υψηλή θερμιδική αξία.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Ετυμολογία της λέξης: Η λέξη παχυσαρκία είναι σύνθεση των λέξεων παχύς και σάρκα.
Θεωρείται μια σύγχρονη μάστιγα που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων από την νεαρή ηλικία Η παχυσαρκία πέρα από τη άσχημη ψυχολογία που δημιουργεί είναι και η αρχή για μια σειρά προβλημάτων που μπορεί να ακολουθήσουν, όπως είναι η υπέρταση, οι μεγάλες ποσό- τητες χοληστερίνης και λιπιδίων στο αίμα, η αρτηριοσκλήρυνση, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2 ακόμη προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή κατά τον ύπνο,
Στις αναπτυγμένες χώρες η αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων ανθρώπων είναι ανησυχητική. Η αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας, κυρίως της παιδικής παχυσαρκίας, οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια (θερμίδες) που περιέχουν πολύ ζάχαρη και λίπος, όπως είναι τα γλυκά, τα γαριδάκια, τα πατατάκια, τα αναψυκτικά κ. ά. Ακόμη αιτία παχυσαρκίας είναι οι γενετικοί παράγοντες, η λήψη φαρμάκων, λιπαρά και μεγάλα γεύματα και οι ψυχολογικοί παράγοντες .
Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Ελλάδα :
-35,5 του γενικού πληθυσμού είναι Υπέρβαροι.
-22,5 του γενικού πληθυσμού είναι Παχύσαρκοι.
Παιδιά: 10 % είναι Παχύσαρκα
18% είναι Υπέρβαρα.
Η θεραπεία της παχυσαρκίας γίνεται με τα εξής μέτρα που λαμβάνουμε και είναι τα παρακάτω:
Α) με δίαιτα
Β) με σωματική άσκηση
Γ) με φαρμακευτική αγωγή και τέλος
Δ) με χειρουργικές επεμβάσεις.

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ
Είναι μια παθολογία που προκαλείται κυρίως από την έλλειψη βασικών θρεπτικών ουσιών. Ειδικά για τα νήπια υπάρχουν θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους και αν δεν τα λαμβάνουν όλα υπάρχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος και την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις ασθένειες.
Τα αποτελέσματα είναι καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού , κοινές μολυσματικές ασθένειες, όπως η πνευμονία και μικρότερο προσδόκιμο ζωής.
Για να αντιμετωπίζουμε τον υποσιτισμό γίνεται με θεραπευτικά και επισιτιστικά προγράμματα και με τα έτοιμα διατροφικά σκευάσματα, δηλαδή τροφές σε μορφή κρέμας με βάση τα φιστίκια και το γάλα, που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ταχεία ανάπτυξη των νηπίων.
Τα αίτια που συνήθως προκαλούν τον υποσιτισμό είναι η κακή διατρο- φή , προβλήματα ψυχικής υγείας, η νευρική ανορεξία και πεπτικές διατα ραχές.
Τέλος τα συμπτώματα υποσιτισμού τα διακρίνομε με απώλεια λίπους, κατάθλιψη, υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση, μεγαλύτερη ευπάθεια στην αίσθηση ψυχρού , μεγαλύτερος χρόνος επούλωσης για τις πληγές.κτλ.
Ο υποσιτισμός διακρίνεται σε αριθμούς έτσι ώστε ,κάθε 5 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από την πείνα και ο υποσιτισμός προσβάλλει 60.000.000. παιδιά παγκοσμίως.
Ένα έτοιμο διατροφικό σκεύασμα κοστίζει περίπου 1 E.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα προέρχονται από φυτά που έχουν επιδεχθεί αλλαγές στον γενετικό τους κώδικα. Δηλαδή επιστήμονες παίρνουν γονίδια από άλλα φυτά ή ζώα και τα τοποθετούν στο φυτό που θέλουν να προσδώσουν μία επιπλέον ιδιότητα. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν κατά μία έννοια να τα κάνουν καλύτερα. Έτσι για παράδειγμα στο καλαμπόκι προστίθενται γονίδια που τα κάνουν περισσότερο θρεπτικά, ανθεκτικά σε μικροοργανισμούς που τα προσβάλλουν και πιο ανθεκτικά σε κλιματολογικές αλλαγές.
Οι πιο συνηθισμένες φυτείες που επιδέχονται γενετικές τροποποιήσεις είναι αυτές του καλαμποκιού, της σόγιας και του βαμβακιού. Δεν είναι όμως μόνο οι συγκεκριμένοι καρποί που είναι γενετικώς τροποποιημένοι. Πολλά είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν μέρη από τις εν λόγο φυτικές τροφές και τις αποδίδουν στο τελικό προϊόν. Άλλα τρόφιμα που είναι γενετικώς τροποποιημένα και κυκλοφορούν κυρίως στην Αμερικάνικη αγορά είναι το ρύζι, η πατάτα, η τομάτα, το ζαχαρότευτλο, το κολοκύθι κ.α.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΜΑΧΩΝ
Οι υποστηρικτές της παραγωγής των προϊόντων αυτών θεωρούν ότι εάν το αρχικό προϊόν είναι ασφαλές τότε θα είναι και το καινούργιο και τροποποιημένο προϊόν. Δηλαδή εάν η αρχική φυτεία καλαμποκιού είναι σωστή, τότε και το νέο τροποποιημένο καλαμπόκι είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Επιπλέον αναφέρουν ότι τα προϊόντα αυτά υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να έχουν παρουσιάσει προβλήματα. Σχετικά με οικολογικά ζητήματα, η παραγωγή τους είναι αρκετά πιο φτηνή, απαιτεί μικρότερες ποσότητες φυτοφαρμά- κων μειώνοντας έτσι και τις τοξικές ουσίες που καταλήγουν στο έδαφος, το νερό και τον αέρα. Επίσης είναι σίγουροι ότι η κατανάλωση των εν λόγο τροφίμων δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην υγεία του ανθρώπου. Μάλιστα, εντεταλμένος του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων αναφέρει ότι η κατανάλωση γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων δεν παρουσιάζει επιπλέον κινδύνους από αυτούς που εγκυμονεί η κατανάλωση συμβατικών τροφίμων. Τέλος αναφέρουν ότι η επιγραφή του είδους της τροποποίησης και η αναφορά στις πιθανές περιεχόμενες αλλεργιογόνες ουσίες στην συσκευασία των προϊόντων είναι αρκετό για την προστασία του καταναλωτή.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Η θέση των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική και προσεκτική. Στις περισσότερες σχετικές ερωτήσεις, οι απαντήσεις που βρίσκουμε από τους γονείς ορίζουν ότι «όσο πιο φυσικό, τόσο πιο καλό» , ειδικά όταν πρόκειται για το παιδί μας. Οι αλλαγές στον γενετικό κώδικα των τροφί- μων που συμβαίνουν στο εργαστήριο και όχι στην φύση δημιουργούν ανυπέρβλητες αναστολές στην χρήση των συγκεκριμένων τροφίμων. Ο κίνδυνος για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην υγεία του ανθρώπου, όσο και στο περιβάλλον είναι έκδηλες στο μυαλό τους.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ
Ο πρώτος και ίσως σημαντικότερος προβληματισμός είναι οι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί δύναται να προκαλέσουν γνωστές ή άγνωστες αλλεργικές αντιδράσεις. Όταν κάποιος είναι αλλεργικώς σε συγκεκριμένα τρόφιμα, τότε τα γνωρίζει και τα αποφεύγει. Στην προκειμένη περίπτωση όμως είναι σχεδόν αδύνατον να γνωρίζουμε από πιο τρόφιμο λαμβάνεται το γονίδιο και τοποθετείτε στο τελικό προϊόν. Έτσι είναι πιθανό να καταναλώνουμε έμμεσα τρόφιμα που γνωρίζουμε ότι είμαστε αλλεργικοί. Επιπλέον η εισαγωγή νέων γονιδίων σε υπάρχοντες οργανισμούς μπορεί να δημιουργήσει νέες αλλεργιογόνες ουσίες, οι οποίες μπορεί να παρουσιάσουν εντονότερες δράσεις και συμπτώματα σε επιδεκτικούς οργανισμούς όπως είναι τα παιδιά. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι οι αλλεργιογόνες αυτές ουσίες δεν είναι δυνατόν να εντοπισθούν στο εργαστήριο, πριν βγουν στην αγορά, ώστε να αξιολογηθεί η δράση τους ή τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν.
Σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, αναφέρεται ότι η παραγωγή γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων είναι πιθανό να μειώσει την ποικιλομορφία των φυτών και να περιορίσει την εμπορική τους εκμετάλλευση μόνο σε μερικές μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.
Τέλος, η νομοθεσία για την αξιολόγηση της ασφάλειας σχετικά με την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων είναι ελλιπής. Έτσι αναγκαζόμαστε να στηρίζουμε τις ελπίδες μας συχνά στην ευαισθησία των εκάστοτε εταιρειών παραγωγής. Ευτυχώς όμως, χάρη στην αρνητική ή επιφυλακτική στάση πολλών φορέων για την προάσπιση των δικαιωμάτων του καταναλωτή και της προστασίας του περιβάλλοντος, έχουν υποχρεώσει τα ανάλογα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην θέσπιση νόμων που υποχρεώνουν τις εταιρείες να αναγράφουν εμφανώς στις συσκευασίες των προϊόντων εάν είναι ή περιέχουν συστατικά που είναι γενετικώς τροποποιημένα.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Αν αναρωτιέστε κατά πόσο εσείς τυχαίνει να καταναλώνεται τέτοια προϊόντα, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι στην πραγματικότητα τρώτε αρκετά συχνά χωρίς να το γνωρίζετε. Η κατανάλωση φυτικών ελαίων ή προσθέτων σε εστιατόρια ή στο σπίτι , συχνά είναι ή περιέχουν τέτοια συστατικά. Συχνά τέτοια συστατικά υπάρχουν ακόμα και σε τροφές για μωρά. Παρόλα αυτά, η τελική επιλογή είναι στην διάθεση του συνειδη – τοποιημένου καταναλωτή. Μπορεί , εάν κάποιος θέλει να αποφύγει την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων αγοράζοντας μόνο οργανικά-βιολογικά τρόφιμα.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Μεταλλαγμένα προϊόντα είναι αυτά που έχουν προκύψει από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς με βάση τις μεθόδους της Γενετικής Μηχανικής.
Ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός πρέπει να είναι και μια βιολογική οντότητα, που να έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται ή να μεταβιβάζει το γενετικό της υλικό.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία τους είναι:
1. Η μικροέγχυση
2. Η μακροέγχυση και
3. Η μικροσυμπύκνωση
Κίνδυνοι που προέρχονται ή θα προέρθουν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι:
Α) αλλεργίες. Οι αλλεργίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο έντονες και επικίνδυνες. Η σόγια που είχε χρησιμοποιηθεί το 1996 από βραζιλιάνικα καρύδια αποσύρθηκε. Το καλαμπόκι starlink επίσης.
Β) ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά . Τα αντιβιοτικά σκευάσματα χορηγούνται σήμερα και στα ζώα σε υπερβολικό βαθμό για καλύτερη παραγωγή. Αυτό έχει σαν συνέπεια δημιουργία ανθεκτικότερων μικροβίων μέσα στην εντερική χλωρίδα.
Γ) τοξικότητα . Oι μεταλλαγμένες τροφές περιέχουν πολλές τοξίνες οι οποίες δημιουργούν μοιραίες δηλητηριάσεις.
Δ) υπερζιζάνια και υπερέντομα . Διαταραχή του κύκλου της φύσης αφού δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις.
Ε) απώλεια της βιοποικιλότητας .Με το πέρασμα των χρόνων ο πλανήτης μας γίνεται βιολογικά φτωχότερος.
Μόνο στον εικοστό αιώνα χάθηκε το 70 των διαφόρων καλλιεργού-μενων ποικιλιών. Η έλευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οδηγεί στον εκτοπισμό των φυσικών ειδών. Δεν είναι μυστικό πως έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο τέτοιες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες φυτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άγρια φυτά με τριπλάσια αντοχή σε παρασιτοκτόνα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΓΙΑΣ
ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ
Υλικά:
Ένα (1) ποτήρι καλαμποκέλαιο
Δύο (2) ποτήρια ζάχαρη
Δύο (2) ποτήρια νερό
Ένα (1) κουταλάκι αλάτι
Δύο (2) κουταλάκια κανέλλα
Ένα (1) ποτήρι σταφίδες ξανθές.
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα παραπάνω υλικά σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Έπειτα βάζουμε όλα τα παρακάτω υλικά, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς.
Μισό(1/2) ποτήρι χυμό πορτοκάλι
Δύο (2) κουταλάκια σόδα
Ένα (1) μπέϊκιν πάουντερ
Πέντε (5) ποτήρια αλεύρι
Ξύσμα λεμονιού
Ένα (1) ποτήρι καρύδια.

ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ
Υλικά:
Μία (1) κούπα ζάχαρη.
Μία κούπα λάδι (1/2 κούπας αραβοσιτέλαιο και ½ κούπας ελαιόλαδο)
Μία και μισή (1 ½) κούπα πορτοκάλι χυμό , όπου διαλύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα.
Ένα κουταλάκι γλυκού κανέλλα.
Μισή (1/2) κούπα γλυκού γαρύφαλλο.
Ένα μικρό φλυτζάνι καφέ σουσάμι.
Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό).
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και την αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί 5-10 λεπτά. Αρχίζουμε και πλάθουμε 3 μακρόστενες φραντζόλες, τις αλείφουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε –όχι μέχρι κάτω-τις φραντζόλες σε φέτες.
Ψήνουμε για 45ο C περίπου στους 160ο σε προθερμαινόμενο φούρνο στο αερόθερμο.

ΡΕΒΑΝΙ
Υλικά:
6 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη
1 γιαούρτι πρόβειο
Ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
450 γραμμάρια αλεύρι(για όλες τις χρήσεις)
Λάδι , για να αλείψουμε το ταψί (ταψί, διαμέτρου 38 cm)
Σιρόπι:
5 ποτήρια νερό
4 ½ ποτήρια ζάχαρη
(βράσιμο για 10 λεπτά)
2 βανίλιες.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί, έως ότου αναμειχθούν και ψήνουμε για μισή ώρα στους 180-200ο .
Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι, ενώ το γλυκό είναι σχετικά ζεστό.

ΠΟΤΟ ΚΑΡΥΔΙ
30 μικρά καρύδια
1 κιλό ζάχαρη
1,5 κιλό κονιάκ
Γαρύφαλλο
Ξύλο κανέλλας.
Σε μια δοχείο τοποθετώ τα καρύδια που πρέπει να είναι μικρά χωρίς κόκκαλο και τα τρυπώ με πηρούνι και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνω το δοχείο και το τοποθετώ στον ήλιο για 60 ημέρες.

ΣΕΛΙΝΑΤΟ
Υλικά
1 κιλό κρέας χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κιλά σέλινο
½ κούπας ελαιόλαδο
2 αυγά
1 λεμόνι
Αλάτι , πιπέρι.
Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σωτάρουμε με το κρέας . Αφού σωταριστεί το κρέας ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί. Βράζει σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά.
Για τα Σέλινα
Κόβουμε και πλένουμε καλά τα σέλινα και τα ζεματίζουμε να ξεπικρί-σουν. Αφού βράσει το κρέας ρίχνουμε τα σέλινα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μαζί για 20 λεπτά. Τέλος το αυγοκόβουμε όσο είναι ζεστό.

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ
1.Οποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες.
2.Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
3.Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
4.Το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει.
5.Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.
6.Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει.
7.Τα λόγια σου με χόρτασαν και το ψωμί σου φάτο.
8. Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα.
9.Όποιος έχει καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι.
10.Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται.
11.Το σάπιο μήλο σαπίζει και το γερό.
12.Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι.
13.Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.
14.Δώσε στη γυναίκα ψίχουλα να πάρεις καρβέλια,
δώσε καρβέλια και δε θα πάρεις τίποτα.
15.Νηστικό αρκούδι δε χορεύει.
16.Η τέχνη θέλει μάστορη και η φάβα λάδι.
17. Ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στο αλεύρι.
18.Μάθε τέχνη κι άστην και άμα πεινάσεις πιάστην.
19.Από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει και αν καεί.
20.Του δίνανε τα παξιμάδια και αυτός τα ήθελε βρεγμένα.

ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΕΣ
1.Πίτα σπανακόπιτα, σπανακολαδόπιτα.
2.Ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή. Γιατί, παπά παχύ έφαγες παχιά φακή.
3.Νερό, λινάρι, νερολίναρο, νεροκαθαρολίναρο.
4.Έχω μια αμυγδαλιά, που κάνει μύγδαλα, τσίγδαλα,
μύγδαλοτσιγδαλότσιγδα.
5.Η συκιά μας η διπλή η διπλογυρι-γυριστή,
κάνει τα σύκα τα διπλά, τα διπλογυρι-γυριστά.
Πάει ο σκύλος , ο διπλός, ο διπλογυρι-γυριστός,
να φάει τα σύκα τα διπλά, τα διπλογυρι-γυριστά.

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ
1.Στρογγυλό μηδενικό, καθαρά ελληνικό, θεραπεύει φίνα, τη μικρή μας πείνα,
Τι είναι. (το κουλούρι)
2.Μέσα σε ένα βαρελάκι έχω δύο λογιών κρασάκι.
Τι είναι (αυγό)
3.Σαρανταδυό πουκάμισα, από έξω το παλιό μου.
Τι είναι (κρεμμύδι)
4.Πράσινος πύργος, κόκκινα σπιτάκια μέσα κατοικούν μαύρα παιδάκια.
Τι είναι (καρπούζι)

ΔΕΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
1.Τρώμε όσο χρειάζεται.
2.Παίρνουμε κανονικό πρωινό.
3.Φροντίζουμε να υπάρχει ποικιλία στο διαιτολόγιο μας.
4.Τρώμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
5.Τρώμε σε ευχάριστο περιβάλλον.
6.Αποφεύγουμε το πολύ αλάτι.
7.Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη και ζαχαρούχα αναψυκτικά.
8.Προτιμάμε ελαιόλαδο και αποφεύγουμε τα λιπίδια.
9.Πλουτίζουμε τη διατροφή μας με ψάρια.
10.Τρώμε άφθονα δημητριακά.

Αξιολόγηση του προγράμματος
Στο θέμα «Τα Τρόφιμα μας… η Ζωή μας » στη Αξιολόγηση βγήκαν συμπεράσματα τα οποία εντοπίζονται παρακάτω.:
Πρώτον υπήρξε διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του θέματος , έγινε χρήση διδακτικών τεχνικών, επισκέψεις στο ΓΑΚ Αγιας, εργαστήρια παρασκευής ειδών διατροφής.
Χρησιμοποιήθηκε το εργαστήριο Πληροφορικής για την αποθήκευση στοιχείων και την άντληση πληροφοριών από άλλες περιοχές.
Ο καταμερισμός εργασιών βοήθησε στο να ανταποκριθούμε χρονικά στην ολοκλήρωση της εργασίας και στην αξιοποίηση όλων των πόρων που καταγράψαμε στο πρόγραμμα. Το ερωτηματολόγιο που δημιουρ-γήθηκε, απευθύνθηκε στους μαθητές του σχολείου μας και ήταν σχετικό με την διατροφή καθημερινά.
Ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών που ηταν περιορισμένος λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων και η ατόνηση του ενδιαφέροντος από ορισμένους μαθητές για το πρόγραμμα στην υλοποίηση του ήταν η πιο σημαντικές δυσκολίες στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Η πιο σημαντική δράση της ομάδας ήταν η εκπαιδευτική εκδρομή στο ΚΠΕ Άμφισσας. Επίσης έγινε έκδοση φυλλαδίου όπου παρουσιάζεται όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: