Συνολικές προβολές σελίδας

Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής: "Σύγχρονη Τεχνολογία στον Τύπο και την καθημερινή ζωή"


Συντονιστής Εκπαιδευτικός: Μπατσίλας Ιωάννης
Παιδαγωγική Ομάδα: Λυκοκώστα Όλγα

Στόχοι προγράμματος
Να κατανοηθεί η τεχνολογική εξέλιξη, οι διαφοροποιήσεις και οι συσχετίσεις μεταξύ παραδοσιακών, ηλεκτρονικών, ψηφιακών και νέων μέσων  
Να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ σύγχρονης τεχνολογίας και καθημερινής ζωής



Ιστορική Αναδρομή του Τύπου
1436 ο Ιωάννης Γoυτεμβέργιος εφεύρε την τυπογραφία
1631 εκδίδεται στη Γαλλία η πρώτη εφημερίδα με τον τίτλο Gazette de France
1790 εκδίδεται στη Βιέννη η πρώτη ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο «Εφημερίς»
το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων γεγονός που αποτελεί την απαρχή της ραδιοφωνίας. Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου το ραδιόφωνο και ο Τύπος γίνονται δύο μέσα ανταγωνιστικά μεταξύ τους, γιατί το ραδιόφωνο αποκτά μεγάλο ειδησεογραφικό περιεχόμενο.
1927 μεταδίδεται στις ΗΠΑ το πρώτο δελτίο ειδήσεων από την τηλεόραση.
1951 αρχίζει η ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 εμφανίζεται το Διαδίκτυο στη σημερινή του μορφή.

Ορισμός του τύπου
Ως τύπο (ή Μ.Μ.Ε.) ορίζουμε τα διαθέσιμα μέσα με τα οποία μπορεί να ενημερωθεί για προηγούμενα και τρέχοντα συμβάντα ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων.

Ασύγχρονα Μέσα
Ασύγχρονα ονομάζονται τα μέσα στα οποία η πληροφορία μεταδίδεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για κάθε χρήστη.
Τύπος (εφημερίδες, περιοδικά)
Διαδίκτυο

Σύγχρονα μέσα  
Σύγχρονα ονομάζονται τα μέσα όπου όλοι οι χρήστες λαμβάνουν την πληροφορία συγχρόνως
Ραδιόφωνο
Τηλεόραση

Είδη μέσων
Έντυπα μέσα
Εφημερίδες
Περιοδικά
Ηλεκτρονικά & ψηφιακά μέσα
Ραδιόφωνο
Τηλεόραση
Νέα μέσα
Διαδίκτυο

Τα μέσα σήμερα
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και τα προϊόντα τους πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς, σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, είτε πρόκειται για τηλεοπτικούς, είτε ραδιοφωνικούς σταθμούς, είτε για εφημερίδες και περιοδικά, είτε ακόμα για τα νέα μέσα, τα οποία συνδέονται με τα πολυμέσα και το διαδίκτυο. Στις μέρες μας λοιπόν, τα ΜΜΕ επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τη χρήση των νέων τεχνολογιών
Tα web ραδιόφωνα και οι web τηλεοράσεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας την τελευταία πενταετία. Τα κανονικά ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις μπορεί να συνεχίζουν να εκπέμπουν από τη συχνότητα τους, ωστόσο στις μέρες μας δε νοείται τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός σταθμός που να μην μπορείς να τον δεις ή να τον ακούσεις ζωντανά από το ίντερνετ.

Νέα μέσα και Κοινωνικά Δίκτυα
Χρόνο με το χρόνο αναπτύσσονται όλο και περισσότερο τα Νέα Μέσα αλλά και οι online εκδόσεις, online ραδιόφωνα, web τηλεοράσεις, wiki’s. Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται μέσα από το Internet και τα Κοινωνικά Δίκτυα.
Τα γνωστότερα Κοινωνικά Δίκτυα αυτής της περιόδου είναι:
Το Facebook
Το Twitter
Τo MySpace
Το YouTube
Τα Google Groups
Η Wikipedia

Ο Υπολογιστής στην Καθημερινή ζωή
Ο υπολογιστής στην εκπαίδευση
Η εκπαίδευση είναι ένας από τους τομείς της ζωής μας που επηρεάζεται από την εξέλιξη των υπολογιστών. Η δυνατότητα που προσφέρει ο Η/Υ για τη διαχείριση διαφορετικών μορφών μηνυμάτων με μεγάλη ευκολία, τον καθιστά ένα σημαντικό εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι χρήσεις του, τόσο ως γνωστικό αντικείμενο όσο και ως εποπτικό μέσο διδασκαλίας και  εργαλείο υποστήριξης είναι πολλές.
Ο υπολογιστής στην υγεία
Οι εφαρμογές του υπολογιστή στην υγεία είναι πάρα πολλές τόσο σε διοικητικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.Η επεξεργασία και η αποθήκευση των στοιχείων που αφορούν την περίθαλψη των ασθενών θα ήταν πολύ δύσκολη χωρίς τους υπολογιστές.Η επιστήμη της ιατρικής έχει ωφεληθεί σημαντικά από τη βοήθεια που της προσφέρουν τα σύγχρονα μηχανήματα,τα οποία βασίζονται σε υπολογιστικά συστήματα.Επιπλέον τα τεχνητά όργανα με τα οποία είναι εφοδιασμένες οι ειδικές μονάδες και τα χειρουργεία των σύγχρονων νοσοκομείων,προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους ασθενείς.Μια από τις τελευταίες υπηρεσίες υγείας που έγινε εφικτή με τη βοήθεια του υπολογιστή είναι η τηλεϊατρική,δηλαδή η εκτέλεση ιατρικών πράξεων από απόσταση.Τέλος,με τη βοήθεια του υπολογιστή,ένας γιατρός,μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο ασθενής,μπορεί να έχει τη σωστή και υπεύθυνη διάγνωση καθώς και τις κατάλληλες οδηγίες για θεραπευτική αγωγή.
Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές των τραπεζών
Οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές, γνωστές ως ΑΤΜ, αποτελούν μέρος του υπολογιστικού συστήματος μιας τράπεζας. Με τα μηχανήματα αυτά είναι εφοδιασμένα όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών καθώς είναι εύκολη η πρόσβαση των χρηστών για την πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών όπως η ανάληψη χρημάτων με ασφάλεια και ταχύτητα οποιαδήποτε μέρα και ώρα.
Ο υπολογιστής στην ψυχαγωγία
Ένας από τους τομείς της καθημερινής ζωής στον οποίο είναι έντονη η παρουσία του υπολογιστή είναι και η ψυχαγωγία. Η δυνατότητα του να δέχεται και να επεξεργάζεται διαφορετικού είδους στοιχεία- κείμενα, ήχους, εικόνες-επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί και ως ψυχαγωγικό εργαλείο.
Ο υπολογιστής σ’ένα πολυκατάστημα
Σ’ ένα πολυκατάστημα υπάρχει συνήθως ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα με το οποίο συνδέονται για παράδειγμα οι ταμειακές μηχανές αλλά και οι περιφερειακοί υπολογιστές στα σημεία εισαγωγής προϊόντων στα σημεία ενημέρωσης του κοινού κ.α.
Έτσι λοιπόν, στη χρήση του υπολογιστή, στη σημερινή εποχή βασίζονται κυρίως η οργάνωση και λειτουργία ενός πολυκαταστήματος αφού είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ταμείου την έκδοση ταμειακών αποδείξεων και άλλων λειτουργικών αναγκών που μπορεί να υποστηρίζονται από αυτόν.
Ο υπολογιστής στους αθλητικούς αγώνες
Η χρησιμότητα του υπολογιστή στον αθλητισμό είναι μεγάλη. Και τούτο γιατί ο όγκος των στοιχείων για την πραγματοποίηση των αθλητικών αγώνων, που χρειάζεται να υποστούν επεξεργασία και να μεταβιβαστούν σε διάφορα σημεία είναι τεράστιος. Ακόμη και μετά τη λήξη τους γίνεται ξανά επεξεργασία όλων αυτών των στοιχείων που είναι αναγκαία για μελλοντική χρήση.
Ο υπολογιστής στον έλεγχο της κυκλοφορίας των  αυτοκινήτων
Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, σε όλο και περισσότερους δρόμους υπάρχουν σηματοδότες που ρυθμίζουν τη κίνηση των πεζών και οχημάτων. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η κίνηση των οχημάτων είναι πολύ αυξημένη, για τον έλεγχο των σηματοδοτών οργανώνεται ένα υπολογιστικό σύστημα, το οποίο επεξεργάζεται ταχύτατα πολύ μεγάλο όγκο στοιχείων. Τέλος με τη τοποθέτηση βιντεοκάμερας στις κεντρικές οδικές αρτηρίες παρέχεται η δυνατότητα να εμφανίζονται στις οθόνες του κέντρου ελέγχου εικόνες από τη κίνηση στους δρόμους. Οι εικόνες αυτές, μαζί με τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πινάκων, βοηθούν τους υπεύθυνους του κέντρου ελέγχου να έχουν μία πληρέστερη εικόνα της κυκλοφορίας των οχημάτων και να επεμβαίνουν όπου χρειάζεται ή να βελτιώνουν τα προγράμματα που ελέγχουν τους σηματοδότες.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ:  ΔΠ/ΕΠ    &    ΒΤΠ/ΓΤΠ


Δεν υπάρχουν σχόλια: