Συνολικές προβολές σελίδας

Γενικό Λύκειο Γόννων: "Πηνειός: Το ποτάμι του κάμπου. Προστασία, εξοικονόμηση και διαχείριση του νερού ως πολύτιμη πηγή ζωής"

Συντονίστρια Εκπαιδευτικός: Σιλιντζή Αγορή

Παιδαγωγική Ομάδα: Πετσιάβα Δέσποινα

Μαθητές της Ομάδας:
Τάσος Δεδικούσης

Στέλιος Καράνης
Γλυκερία Κοψαχείλη
Γεώργιος Μαντάς
Αλέξανδρος Μπαρούτας
Μαρινέλλα Μαργεγκάι
Ματίνα Παπαδημητρίου
Ηλιάνα Ραφτούλη
Ελένη Χριστοδούλου

Το Ξέρετε Αυτό;

Το νερό είναι το μοναδικό στοιχείο στη φύση που συναντάμε και στις τρεις φυσικές καταστάσεις: υγρό, στερεό και αέριο
Από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια εξατμίζεται κάθε λεπτό μια ποσότητα 1.000.000.000 κ.μ νερού που επιστρέφει στην ατμόσφαιρα
Το νερό στους ωκεανούς (αλμυρό νερό) αντιπροσωπεύει μια ποσότητα 1.321.890.000 κ.χλμ, κι αποτελεί το 97% του νερού του πλανήτη. 2% περίπου του νερού βρίσκεται στους πόλους και στους παγετώνες με τη μορφή πάγου. Το νερό στα ποτάμια. Τις λίμνες και τα υπόγεια νερά αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,6% περίπου της συνολικής ποσότητας νερού, περίπου 8.800 δις κυβικά μέτρα νερού.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΖΩΗ
Το νερό ακολούθησε την πορεία των διάφορων κλιματολογικών συνθηκών
Η χλωρίδα και η πανίδα του θαλάσσιου νερού είναι τεράστια και αξιοθαύμαστη
Αποτελεί τη ζωτική χημική ένωση για τη ζώσα ύλη και για τις μεταβολικές λειτουργίες
Ο ανθρώπινος οργανισμός εξαρτά την ύπαρξή του από το νερό

ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Πόσο τυχαίο είναι άραγε, το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες διασυνοριακές προστριβές για την εκμετάλλευση υδάτινων κοιτασμάτων παρουσιάζονται μεταξύ εθνών που βρίσκονται ήδη σε αντιπαράθεση για αμιγώς στρατιωτικούς και πολιτικούς λόγους; Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Ισραήλ και η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΡΟΥ
1 στους 6 ανθρώπους (1,1 δις) δεν έχει πρόσβαση σε νερό
1 στους 3 (2,4 δις) χωρίς βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής
4500 παιδιά πεθαίνουν την ημέρα από ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένο νερό
Σε 30 χρόνια λόγω αύξησης του πληθυσμού, αλλά 2,1 δις ανθρώπων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ανεπάρκειας νερού
Το 54% του νερού της γης έχει εκτραπεί από τη φυσική του ροή
ΠΗΝΕΙΟΣ
Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 200χλμ και η συνολική του επιφάνεια 9500 τ. χλμ. Σε όλο το μήκος του ποταμού ενσωματώνονται πολλοί παραπόταμοι, με κυριότερους τον Τιταρήσιο, τον Εννιπέα, τον Καλέτζη και τον Ληθαίο.

ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ποτάμι της Θεσσαλίας, ο Πηνειός (αργυροδίνης, δινήης κατά τον Όμηρο) έλαβε τη σημερινή μορφή, μετά την απομάκρυνση των υδάτων της άλλοτε μεγάλης θεσσαλικής λίμνης, από ρήγμα που δημιουργήθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών. Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν γιος του Ωκεανού και της Τιθύος και πατέρας της νύμφης Δάφνης, ιέρειας της Μητέρας Γης. Τη Δάφνη την κυνήγησε ο Απόλλων και όταν την έφθασε αυτή επεκαλέσθη τη Μητέρα Γη, η οποία την εξαφάνισε και στη θέση της άφησε το φυτό δάφνη. Ο Πηνειός ήταν επίσης ο πατέρας του βασιλιά των Λαπιθών Υψέα.
Πηνειός SOS
Ένα έγκλημα που μένει ακόμα ατιμώρητο
Φυτοφάρμακα και… τυρόγαλα στον Πηνειό ποταμό
Πρωταθλητής της ρύπανσης ο Πηνειός με βαρέα μέταλλα
Το 2ο μολυσμένο ποτάμι της Ελλάδας και από τα πιο μολυσμένα της Ευρώπης
Νερό και Οικονομικές Δραστηριότητες
Στην Ελλάδα, η γεωργία απορροφά το 87% του νερού, που προέρχεται και από γεωτρήσεις.
Στη βιομηχανία ,το νερό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους: για να ψυχράνει, να θερμάνει , να μεταφέρει ή να αποτελεί συστατικό ενός προϊόντος. Μεγάλη ποσότητα νερού χρειάζεται, κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά και στη μεταλλουργία, στην παραγωγή χαρτιού και στη βιομηχανία μηχανημάτων.

Το ξέρετε αυτό;
Για να φτιαχτεί ένα όχημα χρειάζονται 400.000 λίτρα νερού!!
Σε κάποια μέρη του κόσμου, όπως στην Αφρική, οι οικογένειες μεταφέρουν το νερό στο σπίτι από πηγές. Πολλές φορές χρειάζεται να περπατήσουν πολλά χλμ και ακόμα και τότε δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν νερό, ή ότι το νερό που βρουν είναι καθαρό και κατάλληλο για χρήση.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ
Μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό στο σπίτι;
Υπάρχουν κάποια σύγχρονα συστήματα που συλλέγουν το νερό από τον νιπτήρα και του μπάνιου και το οδηγούν στο καζανάκι. Επίσης, τα καζανάκια διπλής ροής δεν σπαταλούν νερό. Όταν τοποθετούμε βρύσες με μείκτη, δεν σπαταλάμε νερό προσπαθώντας να πετύχουμε τη κατάλληλη θερμοκρασία κάθε φορά.

ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ!!!
Γιατί το νερό είναι βασικό για τη ζωή…
Το νερό δίνει ζωή στο γαλάζιο πλανήτη μας ,εμπλουτίζει κάθε πλευρά της καθημερινής μας ζωής ,γίνεται στοιχείο βασικό για όλες τις μορφές ζωής και την ανθρώπινη ζωή, είναι η ίδια η ζωή!!
Δεν είναι και λίγες οι συνέπειες…
Σήμερα, χρόνο με το χρόνο, λίμνες ξεραίνονται, ποτάμια φράζονται, θάλασσες ρυπαίνονται, πηγές στερεύουν. Δεν είναι και λίγες οι συνέπειες: τα πουλιά εξαφανίζονται, τα ψάρια λιγοστεύουν, τα φυτά καταστρέφονται και οι άνθρωποι πολύ συχνά πια στις χώρες, στα χωριά και στις πόλεις τσακώνονται για το ποιος θα πρωτοπάρει το πολύτιμο νερό!
Ευελπιστούμε να πετύχουμε κάτι ανάλογο:
Σ’ ένα σχολείο της Αγγλίας, οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους κατάφεραν με ανάλογες ενέργειες να μειώσουν την κατανάλωση νερού κατά 73%! Η κατανάλωση νερού ανά ημέρα έφτασε να είναι μικρότερη, απ’ ότι ήταν κατά την περίοδο των γιορτών πριν την έναρξη προγράμματος.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2009 - 2010 η Β'  Τάξη του Γενικού Λυκείου Γόννων, ως περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας έχει αναλάβει με εξαιρετικό ζήλο ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα για το νερό με τίτλο ''ΠΗΝΕΙΟΣ –ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ –ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ'' με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με το φυσικό κύκλο του νερού, την έρευνα για το πώς παρεμβαίνει ο άνθρωπος στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καθώς και την ενημέρωση για την αποτελεσματικότερη εξοικονόμηση και διαχείρισή του. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσεγγίζεται ακόμη ο Πηνειός ''το δικό μας ποτάμι'' που δυστυχώς υφίσταται χρόνια τώρα ''τη δική μας αυθαιρεσία και αδιαφορία'', καθιστώντας τον το δεύτερο πιο μολυσμένο ποτάμι της χώρας μας και ένα από τα πιο μολυσμένα στην Ευρώπη.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του προγράμματος δεχτήκαμε την εξαιρετικά ωφέλιμη και διαφωτιστικότατη ενημέρωση του "ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ". Στη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε στο σχολείο μας με την παρουσίαση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού είχαμε την είχαμε την ευκαιρία μιας πιο επιστημονικής προσέγγισης και μιας εποικοδομητικής συζήτησης με ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών γύρω από το θέμα της εργασίας. Με την παρουσίασή τους , μας έδωσαν νέα ερεθίσματα αλλά και κουράγιο για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας. Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε γι’αυτό τόσο το Δ.Σ του συλλόγου όσο και την κ.Αγραφιώτου και τον κ.Λαχανά για την πλούσια ενημέρωση που μας προσέφεραν και να τους εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή μας στο δύσκολό έργο τους.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
Στα πλαίσια της δράσης μας επισκεφτήκαμε το Δήμαρχο Γόννων και του θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις από το ερωτηματολόγιο που είχαμε ετοιμάσει σχετικά με τη ρύπανση και τη διαχείριση των νερών του Πηνειού στην περιοχή μας!
1. Από που υδρεύεται ο τόπος μας;
Από φυσικές πηγές στην περιοχή Λαζάρου μία από τις οποίες λέγεται «Μάνα» και από πομόνες που βρίσκονται πάνω από το χωριό.
2. Είναι πόσιμο το νερό που φτάνει στα σπίτια μας;
Ναι, είναι καθαρό. Γίνεται έλεγχος σ’ αυτό κάθε 2-6 μήνες και περιέχει ελάχιστα νιτρικά.
3. Είχαμε ποτέ πρόβλημα ύδρευσης στο χωριό μας;
Παλιότερα ναι, γιατί υπήρχαν δίκτυα ύδρευσης με αμιαντοσωλήνες παρ’ όλα αυτά έγινε αλλαγή δικτύων σε όλο το χωριό και τώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

4. Πριν 3 περίπου χρόνια ο τύπος είχε γράψει για μολυσμένα νερά, από λιπάσματα στους Γόννους. Πως το σχολιάζετε;
Όντως οι υδάτινοι πόροι κάτω απ’ το χωριό είναι μολυσμένοι διότι δεν υπάρχει προγραμματισμός και έλεγχος στη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες.
5. Λύθηκε το πρόβλημα αν υπήρχε; Με ποιους τρόπους;
Προσπάθειες γίνονται αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμα και γι’ αυτό δεν υδρευόμαστε απ’ τους υδάτινους πόρους που βρίσκονται κάτω από το χωριό.
6. Διαθέτει το κράτος κονδύλια για τον καθαρισμό των νερών και για τον βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων των εργοστασιακών μονάδων της περιοχής;
Διέθεσε πριν μερικά χρόνια για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Επίσης υπάρχει πρόγραμμα για βιολογικούς καθαρισμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

7. Στο ρέμα του χωριού ,τα τελευταία χρόνια ,κατά καιρούς υπάρχουν πολλά σκουπίδια( πλαστικά, αλουμίνια, ψόφια ζώα, στρώματα κ.ά. ).Διατίθενται κονδύλια για την καθαριότητα του νερού, στο ρέμα του χωριού;
Έχουμε κακή νοοτροπία στο θέμα των σκουπιδιών. Οι χωματερές έχουν καταργηθεί. Τα σκουπίδια τώρα πηγαίνουν στον Χ.Ύ.Τ.Α και επίσης έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι κάδοι για τα ογκώδη σκουπίδια.
8. Τότε γιατί τα σκουπίδια παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Διότι είναι δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία του πληθυσμού γρήγορα.
9. Έχετε διοργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού για το πρόβλημα της ρύπανσης του νερού;
Ναι, έχουν σταλθεί ενημερωτικά φυλλάδια σε όλα τα σπίτια του χωριού
10. Θεωρείτε ότι πρέπει να διοργανώσετε ημερίδες-σεμινάρια άμεσης πληροφόρησης για τα σχολεία της περιοχής μας;
Ναι, γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση για τις βιολογικές καλλιέργειες και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επίσης γίνονται σεμινάρια στις συγκεντρώσεις, στα καφενεία, στα σπίτια κ.ά.
11. Έχει σκεφτεί ο Δήμος να φτιάξει φράγματα το χειμώνα για να κρατάνε το νερό και το καλοκαίρι;
Όχι, γιατί είναι δύσκολο λόγω υψομετρικής διαφοράς.
12. Έχετε προσπαθήσει να ενσωματωθεί ο δήμος μας σε επιδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε, για βιολογικές καλλιέργειες, για ανακύκλωση υλικών, για εξοικονόμηση ενέργειας;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές βιολογικές καλλιέργειες όπως ελιά, σιτάρι, τριφύλλι. Με τις βιολογικές καλλιέργειες χάνεται η παραγωγή σε ποσότητα, αλλά κερδίζεται από την επιδότηση 90%.
13. Πιστεύετε ότι ο δήμος μας, είναι καλυμμένος σε θέματα νερού για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες γενιές;
Απ’ ότι φαίνεται δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα στο μέλλον.

ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΔΡΑΣΗ!
Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που έχει αναλάβει από την αρχή της σχολικής περιόδου η Β΄ Λυκείου Γόννων σήμερα 22/04/2010 και ημέρα Πέμπτη επισκεφθήκαμε το ρέμα που διασχίζει το χωριό μας με σκοπό να καθαρίσουμε ένα μέρος του. Κατά τη διάρκεια της δράσης μας είδαμε πάρα πολλά σκουπίδια που είχαμε πετάξει και εμείς οι ίδιοι κατά καιρούς. Αισθανθήκαμε πολύ άσχημα όταν αντικρίσαμε αυτό το αποτρόπαιο θέαμα και αποφασίσαμε να μην ξαναπετάξουμε σκουπίδια
Στη προσπάθεια να καθαρίσουμε ένα τμήμα του ρέματος μας βοήθησε η δημοτική αρχή του τόπου μας παραχωρώντας μας εργαλεία, κάδους και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή τους την κίνηση. Η κίνηση αυτή ήταν μεν συμβολική αλλά απέκτησε ιδιαίτερη σημασία , όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η καθημερινή μας αμέλεια και αδιαφορία γίνεται συνήθεια και μάλιστα ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον και κατά συνέπεια για όλους μας ατομικά. Η σημερινή εμπειρία είναι για εμάς <<μάθημα ζωής>> και συμβολίζει την αρχή μιας νέας φιλοσοφίας και συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον.
«Δάνειο ζωής»
Οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής έχουν μια σοφή ρήση για το νερό στο οποίο είναι αφιερωμένη η 22η Μαρτίου κάθε έτους που ορίστηκε από τον ΟΗΕ, το 1992, <<Παγκόσμια ημέρα για το νερό: Το νερό το δανειστήκαμε από τα εγγόνια μας και οφείλουμε να τους το παραδώσουμε όπως το παραλάβαμε>>!

Δεν υπάρχουν σχόλια: