Συνολικές προβολές σελίδας

Το Γυμνάσιο Αρμενίου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς: Ένα οικολογικό και πολυεθνικό μοναστήρι ορθόδοξης μαρτυρίας

* Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησε το Γυμνάσιο Αρμενίου στη γυναικεία Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς Ν. Λάρισας στο πλαίσιο προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.



Tη μαρτυρία αγάπης και σεβασμού που τρέφει και προσφέρει στο περιβάλλον ο ορθόδοξος μοναχισμός είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Αρμενίου στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης του σχολείου στη γυναικεία Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, η οποία ευρίσκεται σ’ ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον, στην «καρδιά» του Κισσάβου.

Η επίσκεψη στο οικολογικό και πολυεθνικό αυτό μοναστήρι της περιοχής μας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής, αναφορικώς με τη θεολογική προσέγγιση της οικολογικής κρίσης, που υλοποιούν οι καθηγητές του σχολείου Δημήτρης Πέγκας και Χάρης Ανδρεόπουλος.



Μιλώντας στους μαθητές η ηγουμένη της Ιεράς Μονής γερόντισσα Θεοδέκτη, επεσήμανε ότι «η ορθόδοξη θεολογία πιστεύει ότι το οικολογικό πρόβλημα δεν είναι «τεχνικό», αλλά πνευματικό, καθώς είναι απότοκο της ανθρωπολογικής κρίσης. Η αυξανόμενη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος», υπογράμμισε, «οφείλεται στην ανθρώπινη κατάχρηση, την οποία η Εκκλησία αποκαλεί αμάρτημα και για τη οποία προσκαλεί όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις σε μετάνοια». Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ηγουμένη όσο και οι υπόλοιπες μοναχές κατέχουν – άπασες – πτυχίο Θεολογίας, οι περισσότερες δε και δεύτερο πτυχίο, σε επιστημονικά πεδία των θετικών επιστημών.

Στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, το οποίο ευρίσκεται τρεισήμισι χιλιόμετρα δυτικά του χωριού Ανατολή, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στον ορεινό όγκο Κισσάβου (Όσσας), η μοναστική κοινότητα λειτουργεί κοινοβιακά, μοιράζοντας το 24ωρο μεταξύ εργασίας και προσευχής. Ακολουθίες, νυχθημερόν, εναλλάσσονται με τη φιλοξενία και την εργασία στις λειτουργικές τέχνες, καθώς επίσης τη διακονία της φύσης και της κτίσης. Ενα οικολογικό αγρόκτημα, με αρμονική συμβίωση φυτών και ζώων, κυρίως γαλακτοπαραγωγής, είναι η πηγή της χαράς, της δοξολογίας προς το Δημιουργό, που τα έπλασε όλα «λίαν καλώς». Οι καρποί της φροντίδας του μεταποιούνται σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και επεξεργασίας και διατίθενται προς πώληση στο εκθετήριο της Μονής, για την εξασφάλιση του «επιούσιου» και της συντήρησης της Ιεράς Μονής.



Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι η μοναστική κοινότητα λειτουργεί με ένα πολυεθνικό σύνολο μοναζουσών οι οποίες, συγκροτώντας μια διεθνή ιεραποστολή, επιβεβαιώνουν εμπράκτως ότι στην Ορθοδοξία μας δεν υπάρχει διάκριση έθνους, φυλής και γλώσσας.

* Οι ενδιαφερομένοι να επικοινωνήσουν ή να επισκεφθούν το μοναστήρι μπορούν να απευθύνονται στην Ιερά Μονή: Ταχ. Διεύθυνση, Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου, Ανατολή Τ.Θ.68, Τ.Κ.40003, Αγιά. Ηλεκτρ. Διεύθυνση Anatoli4@otenet.gr . Τηλ. 24940-81289.

Δεν υπάρχουν σχόλια: